Γλυφάδα, 28 Μαρτίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τεστ Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το Δήμο Γλυφάδας
Ο Δήμος Γλυφάδας συνεχίζει και φέτος την εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθειά του για την ενίσχυση και στήριξη των μαθητών των Λυκείων της πόλης, προσφέροντας δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Ήδη, την τελευταία τετραετία, σε επίπεδο υποδομών, η δημοτική αρχή έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη και ουσιώδη επένδυση στις σχολικές μονάδες της πόλης. Χάρη στη μεθοδική δουλειά και τη σοβαρή προετοιμασία, με προγραμματισμό και διεθνή διαγωνισμό, οι παρεμβάσεις που έγιναν στις σχολικές μονάδες ήταν ουσιαστικές και εκτεταμένες, επιλύοντας χρόνια και μείζονα προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών. Ως αποτέλεσμα, τα σχολεία της Γλυφάδας υποδέχθηκαν τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε το νέο σχολικό έτος με ποιοτικά αναβαθμισμένες υποδομές και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις.
Ο Δήμος Γλυφάδας παρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δωρεάν στους μαθητές της Α΄ Λυκείου μια ολοκληρωμένη συμβουλευτική υπηρεσία επαγγελματικού προσανατολισμού, μέσα από ένα αξιόπιστο και επιστημονικά έγκυρο ψυχομετρικό εργαλείο, προϊόν πολύχρονων ερευνών, που θα διευκολύνει σημαντικά τις επιλογές τους. Έτσι, τους ανοίγει το δρόμο σε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην τόσο απαιτητική σήμερα αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, στο τέλος της Α’ Λυκείου, οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν Κατεύθυνση, να κάνουν δηλαδή το πρώτο καθοριστικό βήμα με στόχο τις σπουδές τους και στη συνέχεια την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Πολλές φορές όμως, οι μαθητές είτε είναι καλοί σε πολλούς τομείς, είτε δεν αισθάνονται ώριμοι να επιλέξουν, είτε δεν έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και στήριξη για να πάρουν αποφάσεις. Συχνά μάλιστα, ενδεχόμενη χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να τους οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. Ωστόσο, ειδικά σε εποχή οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλη πόρων και χρόνου. Κατά συνέπεια, ο σωστός και έγκαιρος επαγγελματικός προσανατολισμός του μαθητή εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και χρήμα, τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του και προφυλάσσει από την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία μιας λανθασμένης επιλογής.
Οι μαθητές της Α’ Λυκείου λοιπόν, θα κληθούν να απαντήσουν σ’ ένα ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, διάρκειας περίπου μιας ώρας, με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ,τα αποτελέσματα του οποίου θα τους διαφωτίσουν ως προς:
1. τις ικανότητές τους στους διάφορους τομείς γνώσης (αν είναι καλύτεροι π.χ. στις θεωρητικές ή τις θετικές επιστήμες) 2. τα ενδιαφέροντά τους (τι τους αρέσει) 3. τη δομή της επαγγελματικής τους προσωπικότητας (σε ποιους επαγγελματικούς τύπους ανήκουν) 4. την αυτοεκτίμησή τους (πώς νιώθουν σε σχέση με τον εαυτό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο) 5. την ικανότητα στοχοθεσίας τους και το ποσοστό κατά το οποίο επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες 6. τις σχολές και τις συγκεκριμένες ειδικότητες που τους ταιριάζουν, δίνοντάς τους παράλληλα τους κωδικούς του Μηχανογραφικού που θα συμπληρώσουν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Στη συνέχεια, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, γονείς και μαθητές θα παραλάβουν έντυπη αναφορά των αποτελεσμάτων τους και θα παρακολουθήσουν παρουσίαση-επεξήγηση που θα τους βοηθήσει να τα κατανοήσουν και να τα αξιοποιήσουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών τους.
|