ΕπικοινωνίαΑρχικήSitemap
Η Πόλη μαςΟ Δήμαρχος Ο Δήμος
Γενικός Γραμματέας
Αντιδήμαρχοι
Δημοτικό Συμβούλιο
Δημοτικές Παρατάξεις
Δημοτικές Επιτροπές
Αποφάσεις Οργάνων
Υπηρεσίες
Δημοτικές Επιχειρήσεις
Πολίτης και Δήμος
Υγεία
Εκπαίδευση
Πολιτισμός
Αθλητισμός
Περιβάλλον
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Μαρίνες
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Μέριμνα
Πολιτική Προστασία
Διαγωνισμοί Προκηρύξεις
Προσκλήσεις ΟργάνωνΓραφείο τύπουΚΕΠ
Επικοινωνία
 
Ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία του το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας

Γλυφάδα, 11 Απριλίου 2019

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία του το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας

 

 

Ο Δήμος Γλυφάδας εγκαινίασε χθες, Τετάρτη, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας, με τη διάλεξη ενός σπουδαίου και διακεκριμένου επιστήμονα, του φυσικού Δημήτρη Νανόπουλου.

 

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, κάθε ηλικίας, γέμισαν την αίθουσα και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο αυτό εγχείρημα του Δήμου Γλυφάδας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, αλλά και να παρακολουθήσουν την άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη στον τομέα της φυσικής από τον κ. Νανόπουλο.

 

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Μιχαήλ Κανέλλος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνα, ενώ η αριστούχος υπότροφος του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας, Παναγιώτα Τσαφαρά, ερμήνευσε τρία κλασικά κομμάτια στο πιάνο.

 

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ανέφερε στην ομιλία του: «Είμαστε πολύ περήφανοι που σε αυτή την έναρξη της προσπάθειας για δια βίου μάθηση και στη Γλυφάδα με το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η αίθουσα αυτή είναι κατάμεστη. Αυτή τη μέρα δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ, καθώς έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε έναν εξαίρετο επιστήμονα, τον Δημήτρη Νανόπουλο. Θεωρώ σπουδαίο πως σήμερα εδώ βρισκόμαστε άνθρωποι όλων των ηλικιών και πολλά νέα παιδιά που πρόλαβαν και ενημερώθηκαν. Αυτό είναι το νόημα της δια βίου μάθησης, ότι όλοι μας, προχωρώντας στη ζωή, θέλουμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και να αποκτούμε όλο και περισσότερες γνώσεις και ειδικά από επιστήμονες, από διακεκριμένους ανθρώπους, όπως ο κ. Νανόπουλος. Αυτή την ανάγκη θέλουμε να καλύψουμε με αυτή την προσπάθεια στο προσεχές διάστημα και στα επόμενα χρόνια. Πολύ σύντομα θα λάβετε ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας».

 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Γλυφάδας, Ορέστης Τσάγκλας, τόνισε στο δικό του χαιρετισμό πως «έχουμε τη χαρά και τη συγκίνηση να καλωσορίζουμε σήμερα στο Δήμο Γλυφάδας έναν πρωτοποριακό θεσμό, ένα φορέα εκπαίδευσης, πληροφόρησης και κατάρτισης των πολιτών. Το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και της πνευματικής καλλιέργειας, έρχεται να δώσει την ευκαιρία στους δημότες να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους και να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες σε πολλά πεδία».

 

Ο Δημήτρης Νανόπουλος, Τακτικό Μέλος και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πανεπιστημίου Texas A&M, στη διάλεξή του, που καθήλωσε το κοινό, αναφέρθηκε στην εξέλιξη και στη δημιουργία του σύμπαντος. Προσπάθησε να ερμηνεύσει απλά και κατανοητά τη σύνδεση των φυσικών νόμων με έννοιες, όπως η ενέργεια και η κίνηση, ενώ ανέλυσε την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία της καθολικής ερμηνείας της δομής του σύμπαντος, από τη σύσταση ακόμα και του ατόμου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «εμείς γνωρίζουμε μόνο τρεις διαστάσεις, ενώ υπάρχουν δέκα».

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και υπήρξε ένας ωφέλιμος και δημιουργικός διάλογος.

 

Τα μαθήματα-διαλέξεις ή και βιωματικά εργαστήρια του ΔΕΑΠ Γλυφάδας θα πραγματοποιούνται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των πολιτών σε συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών. Κάθε κύκλος σπουδών έχει δικό του γνωστικό αντικείμενο, με διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων. Τα μαθήματα χωρίζονται σε χειμερινό και εαρινό εξάμηνο. Το χειμερινό εξάμηνο διαρκεί από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο και το εαρινό εξάμηνο από τέλη Φεβρουαρίου έως και το τέλος Μαΐου. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα. Αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις εγγραφές θα γίνει με νεότερη ανακοίνωση το προσεχές διάστημα.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι ανεξαρτήτου οικονομικού εισοδήματος και ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι απόφοιτοι λυκείου. Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν θα υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε υποχρεωτική αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους θα συμπληρώσουν όλα τα μαθήματα, με δικαίωμα δύο απουσιών.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες

PrintEmailBack
  
Χρήστης: [Είσοδος]
© 2011 Δήμος Γλυφάδας - Glyfada.gr | Δήλωση Προσωπικού Απορρήτου | Όροι Χρήσης
ο ιστότοπος φιλοξενείται από το σύζευξις
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Created by GLOBO Technologies S.A.